Ápolói végzettség elismertetése Svájcban

Aki (szak)ápolóként kíván Svájcban, kórházban vagy idősotthonban elhelyezkedni, mindenképpen szükséges az egészségügyi végzettségének a Svájci Vöröskereszt általi elismertetése (Schweizerisches Rotes Kreuz Anerkennung).

Az EU területén végzett ápolóknak meg kell felelnie az SRK előírásainak. Összehasonlításra kerül a kérelmező országában kapott oktatás az itteni követelményekkel és szükség szerint kérhetik az alkalmassági és szakmai teszt elvégzését.

Regisztrációkor az SRK automatikusan elfogadja a következő szakképzéseket, ha a jelentkező ezt 2004. május 1-je után szerezte meg:

– Ápoló bizonyítvány (OKJ 54) vagy
– Diplomás ápoló oklevél vagy
– Egyetemi ápolói oklevél.

Abban az esetben, ha szakképesítését 2004. május 1-je előtt szerezte meg, szükség van egy, a magyar illetékes hivatal – Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) – által kiállított tanúsítványra, amely igazolja, hogy az ön képesítése megfelel a 31. törvénycikk 2005/36 irányelvében követelt előírásoknak.

További feltétel az Európai Unió tagállami állampolgársága, illetve a tagállamban megszerzett oklevél.

Az ügyben illetékes hivatal elérhetőségei:

Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) – korábban Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH)

dude-doorMigrációs és Monitoring Főosztály
Cím: 1380 Budapest, Pf.: 1188 Honlap: www.enkk.hu
Ügyfélszolgálati telefonszám, általános információk: 06 1 235-7965
Ügyfélszolgálati faxszám: 06 1 269-3794
Ügyfélszolgálat helye: 1054 Budapest, Akadémia utca. 7.

A FOLYAMAT A KÖVETKEZŐ:

1. SRK Anerkennung jelentkezési lap letöltése a következő linken:
http://www.redcross.ch/activities/health/hocc/pdf/redcross_anmeldeformularundinformationsmerkblattvorpruefung_20130116.pdf

2. A megszerzendő bizonyítványok, ill. igazolások (és azok költségei):
● SRK regisztráció díja (Az Anerkennung folyamata magában foglal egy ún. „elővizsgálatot” is. Az egész eljárás kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ha a dokumentumok teljesek, akkor kiállítják az álláskereső nevére az SRK Anerkennungot): 600-1.000 CHF (az elővizsgálat ingyenes) = 234.000 – 390.000,- Ft
● Amennyiben rendelkezik németországi vagy ausztriai Anerkennunggal, akkor annak a hiteles másolata.
● Amennyiben más országban rendelkezik regisztrációval (dolgozott már külföldön), úgy arról a hiteles másolat.
● Érettségi bizonyítvány/diploma közjegyző által hitelesített másolata (persze németül és magyarul is kérik), ha van német nyelven, akkor csak = 1.000 – 2.000,- Ft, ha nincs, akkor több.
● Konformitást tanúsító hatósági bizonyítvány (2004. előtt végzetteknek) = 26.250,- Ft (ENKK).
● Amennyiben nem rendelkezik Europass-szal, akkor szükség van a képző intézet által kiállított igazolásra arról, milyen tárgyakat és milyen óraszámban látogatott a hallgató, valamint arról, milyen év közbeni gyakorlatokon vett részt és milyen óraszámban (a leckekönyv teljesen megfelel, de ezt is le kell fordíttatni).
● Ha van, akkor egy igazolás arról, hogy egy másik EU országban már elismerték a diplománkat.
● Munkahelyi igazolások. Figyelem, a munkaszerződést, ill. „kiléptető” papírt nem fogadják el! Az igazolást külön kell kérni az előző munkahelyekről (ha még egyáltalán létezik). Ebben az igazolásban fel kell tüntetni, hogy mettől meddig, és milyen pozícióban dolgozott az igazolást kérő az adott intézményben, valamint a szorosabban vett felelősségi köreinek felsorolása is szükséges (pl.: alap- és szakápolás, vagy ha speciális részről van szó, akkor pl.: endoszkópos vizsgálatok kivitelezése, stb.).
● Útlevél vagy személyi ig. fénymásolata, melyet közjegyzővel kell hitelesíttetni = max. 1.000,- Ft.
● Német nyelvű fényképes részletes szakmai önéletrajz.
● Referenciák, ajánlólevelek német nyelven.
● Hivatalos B2 nyelvvizsga. A folyékony német nyelvtudás elengedhetetlen, nem elég, ha van nyelvvizsga, a svájciak ebben nagyon „szigorúak” és valóban erős nyelvtudással keresnek alkalmazottakat! Azt is fontos megjegyezni, hogy nem minden magyarországi nyelvvizsgát fogadnak el Svájcban!
● Ez kb. összesen (az SRK igénylésével együtt) 263.250 – 419.250,- Ft, ha 2004. május utáni, akkor kb. 237.000 – 393.000,- Ft.

A kért dokumentumokat, valamint a fenti linken keresztül letölthető formanyomtatványt az ott olvasható címre kell postázni.

Ha a fent említett dokumentumok megvannak, mindenképp hívjanak minket a postázás előtt, hogy át tudjuk nézni, mivel ha valamiért elutasítják a papírokat, akkor már sokkal nehezebb elfogadtatni.

HA ELAKADNA, HÍVJON MINKET ÉS SZÍVESEN SEGÍTÜNK!

maths-178024041-final

infó:
Nagy András: +36 1 / 408 8263
cv@apoloallasok.hu